Skip to the content

Ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei

Huidklachten door ongewenste haargroei

Met ongewenste haargroei krijgen veel mensen vroeg of laat te maken. In het Huid- en lasercentrum behandelen we verschillende soorten ongewenste (cosmetisch storende) haargroei. Alleen (licht)bruine en zwarte haartjes kunnen we verwijderen met de ontharingslaser. Grijs, wit, rossig, blond en rood haar kunnen we niet behandelen; deze haren bevatten te weinig pigment. Wel kunnen wij elk huidtype (huidkleur) behandelen.

Soorten ongewenste haargroei

Hirsutisme
Hirsutisme is een overbeharingspatroon dat bij vrouwen voorkomt. De haartjes groeien volgens een 'mannelijk' beharingspatroon. Er is duidelijk zichtbare, donkere, stugge en dikke ongewenste haargroei waar te nemen in het gelaat, hals, op de borst, rondom het tepelhof, op de onderbuik, schaamstreek en benen.

Hypertrichose
Hypertrichose is toename van ongewenste haargroei op een willekeurig lichaamsgebied. Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gelaat, haren op de armen en benen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Hypertrichose kan over het gehele lichaam voorkomen of plaatselijk gelokaliseerd zijn. Deze vorm van overbeharing komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

Sinus pilonidalis
Dit is een vorm van (over) beharing die ook wel haarnestcyste genoemd wordt. De haargroei is gelokaliseerd in of net boven de bilspleet. Onder de huid is een holte ontstaan, dit is te zien als een klein gaatje of intrekking in de huid. In deze cyste (holte) kunnen haren zitten en deze kunnen gemakkelijk gaan ontsteken. De haren groeien bij de bilnaad naar binnen en door bacteriën kan in de holte een ontsteking en/of abces ontstaan.

Hidradenitis supperativa (acne ectopica)
Bij hidradenitis supperativa of acne ectopica is chronisch de opening van de haarzakjes verstopt. Door deze verstopping ontstaan ontstekingen van de huid in lichaamsplooien, vooral in oksels en liezen. De haarzakjes worden geblokkeerd of raken verstopt doordat de huid verhoornt. Dit zal resulteren in steeds terugkerende ontstekingen.

Cosmetisch storende haartjes
Alle haartjes die stug en donker van kleur zijn (bruin, lichtbruin of zwart) kunnen op elk lichaamsgebied behandeld worden met de ontharingslaser. Donshaartjes, wit- grijs- en rossige haartjes kunnen niet behandeld worden met de ontharingslaser.

Ingegroeide haren rondom stomagebied
Om irritatie van de geschoren of geknipte haren, infecties en ontstekingen te voorkomen kunnen haren rondom het stoma gebied gelaserd worden. De huidplak zal na de laserbehandelingen beter aan de huid hechten en lekkage voorkomen. En de huid zal minder kwetsbaar zijn voor bacteriën. 

Transgenderzorg
Het Huid- en lasercentrum werkt op verwijzing van het genderteam van het VUmc. Met dit medisch centrum hebben we een contract omtrent de vergoeding voor het ontharen van het gelaat en het genitaal gebied.

Naevus van Becker
Een naevus van Becker is een goedaardige moedervlek. Deze moedervlek komt vaak voor in combinatie met haargroei. De moedervlek en de haargroei bevinden zich vaak op de romp of rondom het schoudergebied. Zowel de haren als de pigmentvlek kunnen behandeld worden door middel van de ontharingslaser en / of de pigmentlaser.

Behandeling

Het Huid- en lasercentrum beschikt over twee typen lasers voor behandeling van ongewenste haargroei. Met deze twee ontharingslasers kunnen we
huidtypen 1 t/m 6 (volgens Fitzpatricks classificatie) behandelen met onderstaande lasers:

  • Alexandrite-laser voor het ontharen van lichte huidtypen
  • Nd:YAG-laser voor het ontharen van donkere huidtypen

Lees hier meer over de behandeling van ongewenste haargroei

Loop niet langer door met uw huidaandoening, wij kunnen u helpen.