Skip to the content

Roodheid of rode vlekken

Roodheid of rode vlekken

Bij het Huid- en lasercentrum komen veel mensen met vragen over vaatafwijkingen, zoals roodheid en rode vlekken in de huid.
Vaak komt deze roodheid voor in het gelaat en de hals / decolleté, maar ook op de rest van het lichaam kunnen rode vaatjes / vlekken voorkomen. Vaak is er sprake van couperose, diffuse roodheid of een vaatafwijking zoals bijvoorbeeld een wijnvlek.

Het ontstaan van roodheid / vlekken is vaak erfelijk bepaald maar kan ook door zonschade of andere onderliggende huidproblemen ontstaan.

Soorten vaatafwijkingen

Couperose
Couperose is de aanwezigheid van kleine, verwijde, rode en / of blauwe vaatjes in het gelaat. Het wordt ook wel teleangiëctasieën genoemd. Daarnaast kan er diffuse roodheid aanwezig zijn op de huid. Het ontstaat doordat de adertjes slapper worden en verwijden.

Rosacea
Dit is een chronische huidaandoening door vaatafwijkingen in het gelaat waarbij roodheid en bultjes / pukkeltjes zichtbaar zijn. Vaak zijn de wangen en de neus aangedaan, maar het kan zich ook uitbreiden over het hele gelaat. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen tussen het 30ste en 50ste levensjaar. Rosacea wordt vaak door middel van een combinatie van laser en medicatie behandeld.

Wijnvlekken
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. De oorzaak van het ontstaan van de wijnvlek is onbekend, de wijnvlek ontstaat doordat er kleine haarvaatjes in de huid uitgezet zijn. Dit kan zichtbaar zijn al een roze tot paarse vlek die bij de geboorte aanwezig is en met het kind meegroeit.

Spider naevi
Spider naevi, ook wel een spinnenkopje genoemd, is een veelvoorkomend en onschuldige vaatafwijking in de huid. Het ontstaat door een plaatselijke verwijding van een huidvaatje.

Angiomen (senilis)
Dit zijn veel voorkomende onschuldige rode bultjes op de huid. Ze staan ook wel bekend als bloedblaartjes. Het ontstaat door een plaatselijke toename van kleine maar zeer sterk verwijde vaatjes in de huid. Angiomen zijn een gevolg van huidveroudering.

Oppervlakkige varices (spataderen)
Dit zijn ontsierende rode of blauwe haarvaatjes op de benen (ook wel berkentakjes en / of besenreisvarices genoemd). De oppervlakkige spataders ontstaan meestal spontaan. Factoren die het kunnen uitlokken zijn hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg en een staand beroep.

Hemangiomen (aardbeienvlek)
Dit is een goedaardig gezwel van de bloedvaten. Doordat de kleine bloedvaatjes zich vermeerderen ontstaan rode bulten. Ze liggen meestal op de huid en zien er dan uit als een aardbei. Daarnaast kunnen ze ook (deels) onder de huid liggen, dan ziet het er uit als een blauwe zwelling. Hoe hemangiomen ontstaan is niet bekend. Deze vlekken ontstaan vaak in de eerste zes weken na de geboorte en groeit daarna tot het kind ongeveer één jaar oud is. In sommige gevallen wordt de hemangioom langzaam vanzelf kleiner.

Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet, ook wel naevus van Unna genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in het gelaat. De afwijking is een onschuldige misvorming van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Deze zijn abnormaal verwijd. Er zijn bleekroze, fijne en wegdrukbare vaatjes of vlekjes zichtbaar die duidelijker worden als het kind huilt of zich opwindt.

Hypertrofische littekens
Bij hypertrofische littekens is er sprake van een rood, verdikt en verheven litteken. Dit kan jeuk geven en / of pijn doen.

Behandeling vaatafwijkingen

Voor meer informatie over de behandelingen van bovenstaande huidklachten klik hier.

 

Loop niet langer door met uw huidaandoening, wij kunnen u helpen.