Skip to the content

Pigmentafwijkingen

Pigmentafwijkingen

In het Huid- en lasercentrum behandelen we verschillende soorten pigmentafwijkingen. Of we uw pigment kunnen behandelen met de laser, is afhankelijk van de diepte van het pigment. Komt het niet in aanmerking voor de laser, dan zijn er andere behandelopties, zoals chemische peelings.

Soorten pigmentafwijkingen

Café au lait vlekken
Cafe au lait vlekken zijn egaal en lichtbruin gekleurde pigmentvlekken. Deze kunnen al aanwezig zijn vanaf de geboorte. Ze zijn goedaardig en groeien met de huid mee. Het ontstaat doordat de pigmentcellen plaatselijk veel meer pigment aanmaken.

Ouderdomsvlekken
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ouderdomsvlekken een gevolg van huidveroudering. Sommige mensen krijgen al op relatief jonge leeftijd ouderdomsvlekken maar de meeste ontstaan na het 50e levensjaar. Erfelijkheid en zonblootstelling spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze vlekken. De ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen niet kwaadaardig worden. Deze pigmentafwijking wordt ook wel 'lentigo solaris en / of levervlekken' genoemd.

Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige en donkere pigmentvlekken ontstaan in het gelaat. Hormonale factoren spelen een grote rol bij het ontstaan van melasma (bijvoorbeeld: zwangerschap en anticonceptie). Daarnaast kunnen UV- stralen en zonnebank melasma doen ontstaan en verergeren.

PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie)
Dit is de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken op de huid. PIH is een opeenhoping van pigment na een beschadiging of ontsteking van de huid. Deze vlekken en verkleuringen komen vooral bij mensen met een donkerder huidtype voor.

Behandeling van pigmentafwijkingen

Of we uw pigmentafwijking kunnen behandelen, is afhankelijk van de soort en de diepte van een pigmentvlek. Pigmentvlekken kunnen behandeld worden door middel van Alexandrite laser, PICO laser en / of chemische peelings.

Heeft u vragen over onze behandeling van pigmentafwijkingen of wilt u een afspraak maken voor deze behandeling? Neem dan contact met ons op.

 

Loop niet langer door met uw huidaandoening, wij kunnen u helpen.