Skip to the content

Nd:YAG laser

Wat is een Nd:YAG laser behandeling?

Het Huid- en lasercentrum werkt met een Nd- Yag laser. Deze laserbehandeling is geschikt voor het behandelen van overbeharing en verschillende soorten vaatafwijkingen van de huid. Met de Nd:YAG laser kunnen we mensen met een donkere huid (huidtype volgens Fitzpatrick III t/m VI) veilig en effectief ontharen. Daarnaast kunnen oppervlakkige spatadertjes (varices) en grotere bloedvaatjes in het gelaat behandeld worden.

De Nd:YAG laser kan in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht uitzenden en bepaalde structuren in uw huid verbranden of opwarmen. Andere delen van uw huid blijven juist gespaard. Zo worden selectief bepaalde structuren in de huid beschadigd. Welke dat zijn, hangt af van de golflengte (1064 nanometer), de sterkte van de straling, de doorsnede van de stralingsbundel en de tijdsduur.

 • Definitief ontharen: bij definitief ontharen wordt de haarwortel selectief verhit. Hierdoor beschadigt de haar en komt er geen nieuwe voor terug.
 • Bloedvaatjes in de huid: de rode kleur van het bloed absorbeert de laserpuls, waardoor veel energie ontstaat. Dit zorgt evoor dat de vaatwandjes aan elkaar plakken en geen bloed meer doorlaten. Het lichaam ziet het bloedvat als afvalstof en voert het af. Zo verdwijnt het zichtbare bloedvat.

Huidklachten

Onderstaande indicaties kunnen worden behandeld met de Nd:YAG laser:

Definitief ontharen:

Bloedvaten verwijderen:

Intake gesprek

Voordat wij u behandelen met de Nd:YAG laser (golflengte 1064 nanometer), heeft u een intakegesprek en huidanalyse met de huidtherapeut. Hierin bespreekt u samen:

 • de behandelmogelijkheden;
 • het te verwachten resultaat en het aantal behandelingen;
 • de voor- en nazorgmaatregelen;
 • de bijwerkingen en mogelijke complicaties;
 • de kosten en eventuele vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Voorbereiding

 • Uw huid mag niet zongebruind zijn. Daarom zijn vier tot zes weken voor de behandeling de zonnebank, zonnebaden, spray-tan en/of zelfbruiner niet toegestaan.
 • Voorafgaand aan de laserbehandeling mag u geen dagcrème, parfum, deodorant of make-up gebruiken op de huid die u laat behandelen.
 • Vier tot zes weken vóór definitief ontharen mag u de haren niet harsen, niet uittrekken met een pincet, geen ontharingscrème gebruiken en niet de touwtjestechniek toepassen. Scheren of knippen van de haren is wel toegestaan.

Behandeling

De huidtherapeut stelt de Nd:YAG laser voor iedere behandeling opnieuw in. U krijgt eerst een speciale beschermbril op. Uw huid wordt zo nodig voor, tijdens en na de behandeling gekoeld met een speciale coolpack. De huidtherapeut zet de behandelkop op de juiste plaats en geeft meerdere laserpulsen. Dit voelt aan als een elastiekje dat tegen de huid schiet of als een warm prikje. Hoe lang de behandeling duurt, is afhankelijk van de grootte van het behandelgebied.

Nazorg

 • De behandeling kan roodheid, lichte zwelling en een licht branderig gevoel veroorzaken, soms kunnen er ook rode bultjes ontstaan en blauwe plekjes als er bloedvaatjes behandeld zijn.
 • De warmte die is ontstaan, moet de huid kunnen verlaten. Gebruik daarom zo min mogelijk crèmes of make-up op de dag van de behandeling. Alleen zonnebrandcrème is toegestaan. U mag uw huid koelen met een coolpack. Wikkel de coolpack daarbij altijd in een doek of washand.
 • Gebruik in de zes weken na de laserbehandeling dagelijks zonbescherming met minstens factor 30. Herhaal dit iedere twee uur wanneer u veel buiten bent en bij mooi weer.
 • Deze verschijnselen trekken meestal vanzelf weer weg. Is dit bij u niet zo? Of heeft u last van andere klachten? Neem dan contact met ons op.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor deze behandeling met een pigmentlaser? Neem dan contact met ons op.

Afspraak maken

Telefoonnummer:
0162-327022

E-mail:
huidenlasercentrum@amphia.nl

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag

Loop niet langer door met uw huidaandoening, wij kunnen u helpen.